

שיעורי בית, כך נדמה, קיימים מיום שנוסד בית הספר. זו פרקטיקה כל כך מקובלת שרק לעתים רחוקות אנו שואלים לשם מה הם קיימים והאם הם נחוצים.
ניתן היה להבין את התרגול בבית אילו מורים היו מבקשים מפעם לפעם מהתלמידים להשלים בבית חומר שהם לא סיימו ללמד במהלך השיעור. הגיוני גם לתת מטלות שיסייעו לתלמיד להתכונן לשיעור הבא. בפועל, מורים נותנים תמיד ש"ב, ללא קשר לתכנים הנלמדים, ובלבד שהילדים 'יעשו משהו בערב'. התרגול הנוסף הזה כרוך לרוב במילוי דפי עבודה קלים ומשעממים שתורמים מעט לחשיבה ולהבנה של תכנים מורכבים.
מורים תולים את חשיבות התרגול הנוסף בטעמים רבים. מבחינתם הוא מגביר לדעתם שינון, משפר את ההבנה, מעשיר את הנושאים הנלמדים, מעודד תרגול ופתרון בעיות. בנוסף, לדעתם בשיעורי הבית טמונים יתרונות נוספים מלבד הישגים לימודיים, למשל עידוד לרכישת הרגלים של סדר ותכנון זמן, שיפור הקשר בתוך המשפחה והגברת מעורבותם ההורים בלימודי בנם.
לצד היתרונות ישנם לא מעט חסרונות:
שיעורי הבית גוזלים לא מעט מזמנם של התלמידים, הם מתישים ולעתים קרובות תלמידים נמנעים מהכנתם או מעדיפים להעתיק תשובות. ישנם מקצועות, כגון מתמטיקה ואנגלית, בהם תלמידים רבים נאלצים לקבל שיעורי עזר, עול כספי לא קטן על תקציבה של המשפחה. המטלות האלה מהוות לעתים קרובות סלע מחלקות במשפחה וגם מקור לתלונות הורים. יש הורים המתלוננים על ריבוי של מטלות, אחרים דווקא על מיעוטן.
כשמודדים את היקף השעות שתלמידים בישראל משקיעים בהכנת שיעורי בית מדי יום, מדובר בתשומה שמחירה התקציבי הוא שעת לימודים נוספת שמערכת החינוך מקבלת (כלומר כשביעית מהיקף השעות הכולל). אם נצרף לכך את השוק התוסס של שיעורים פרטיים, שבחישוב זהיר מגלגל מדי שנה יותר ממאה מיליון, הרי שבמונחים כלכליים מדובר בתופעה נרחבת ויקרה למדי.
בשונה מארצות הברית, בה זהו נושא 'חם' בשיח החינוכי ובמחקר, בישראל אין לכך כמעט זכר. היעדר דיון ציבורי ומקצועי והיעדר מחקר מפתיעים למדי, בהתחשב בכך שהתופעה נוגעת לשגרת חייה של כל משפחה בישראל.
אני מבקש לתרום לדיון הציבורי מעט מידע וכמה תובנות שעולות ממחקרים שנערכו בארצות הברית. לאחר שאסקור בקצרה את התפתחות התרגול בבתי-הספר, אתמקד בארבע מכשלות נפוצות הקשורות במתן שיעורי בית, בהכנתם, בבדיקתם על ידי המורים ובתועלת שהם מביאים.
כדי לבסס את טענותיי אצרף ציטוטים מראיונות שהסטודנטים שלי במכללת גורדון ערכו עם 77 תלמידי בתי ספר יסודיים וחטיבות ביניים אודות הכנת שיעורי בית. הציטוטים מרחיבים את נקודת המבט והם מיועדים לעורר מחשבה, לא לבקר את המורים ואת עבודתם החשובה.
0 תגובות ב"מי צריך שיעורי בית?"