פרופ' אליעזר יריב
ENSEC היא רשת של חוקרים ואנשי מקצוע אירופאים מתחומי החינוך ובריאות הנפש ששמו לעצמם למטרה לקדם חינוך חברתי רגשי מבוסס-מחקר. האירגון, (European Network for Social Emotional Competencies) חינוך זה אמור להקנות מיומנויות חברתיות-רגשיות וחוסן נפשי בקרב ילדי בתי ספר באירופה. הארגון הוקם על ידי פרופ' פאול קופר מבית הספר לחינוך של אוניברסיטת לסטר באנגליה (שגם הנחה אותי בעבודת הדוקטורט) ופרופ' כרמל קפאיי מאוניברסיטת מלטה.
הארגון מקיים מדי שנתיים כנס בינלאומי וההיכרות שלי עם ENSEC הייתה כשהשתתפתי בכנס השלישי שנערך במנצ'סטר אנגליה. מצאה חן בעיני במיוחד הרוח והדאגה של כול המשתתפים לקדם תחום חינוכי שהוא די מוזנח, בהשוואה לעיסוק האינטנסיבי במדידות והשוואה בינלאומית של הישגים. הכנס החמישי של ENSEC נערך בפורטוגל והוקדש להשפעת החינוך הבין-תרבותי.
את הרצאת הפתיחה נשאה פרופ' מרגרידה גספר מטוס (Matos) מהפקולטה לפסיכולוגיה באוניברסיטת ליסבון. דבריה עסקו בשינויים הדרמטיים שחלו בדור האחרון בעקבות צמיחתה של הפסיכולוגיה החיובית ובאופן בו הדבר ניכר ביחס להתנהגות של צעירים. אם בשנות ה 80 של המאה הקודמת התמקדו מחנכים וחוקרים בבעיות התנהגות ובעבריינות, ובשנות התשעים הדגש זז לעיסוק בצריכת סמים ואלכוהול, הרי שבשנות האלפיים חל שינוי של ממש. כעת התנהגותם של צעירים נדונה בהקשר של פיתוח יכולות ומיומנויות חברתיות. בשנת 2010 עבר הדגש לעיסוק בהתפתחות הנורמאלית והחיוביות של צעירים (במקום להתמקד בחריגים), תוך חיפוש אחר מודלים נורמטיביים שמעצימים יכולות ומשאבים. בשנים האחרונות ממש עוסקים מחנכים וחוקרים בתחום של הגיבוש החברתי והחשיבות של מעורבות חברתית.
פרופ' מטוס היא חוקרת בריאות ורווחה ועומדת שנים רבות בראש הצוות הפורטוגזי שלוקח חלק במחקר הבריאות הבינלאומי של צעירים (HBSC). כדי להדגים מגמות אלה היא תיארה את פרויקט הדגל שלהם – Dream Teens . כדי לעודד מעורבות חברתית של צעירים הם קלטו 35 צעירים גילאי 11-18 מכל רחבי פורטוגל שניחנו בפרופיל תקשורתי וכישורי מנהיגות. הצעירים האלה הצטרפו לצוות המחקר כיועצים וגם עודדו פעולות של גיבוש צעירים בקהילותיהם. בסרטון שהציגה המחישה כיצד הקבוצה התגבשה בתוך עצמה וכיצד כל אחד מהמשתתפים עודד ויזם פעילויות שונות שתרמו לקהילה ממנה בא.
אני רוצה להזמין חוקרים ומחנכים לעקוב אחרי הפעילות של הרשת. השינויים הללו צפויים להשפיע בעתיד על מערכות החינוך ביבשת.
0 תגובות ב"שמעתם על הרשת האירופית לחינוך חברתי-רגשי?"