מכשולים בכינון יחסים טובים בין מורה לתלמיד

לא קל לפתח רקמה עדינה של קשרים, אבל קל ומהיר להרוס אותה.

יחסים הם כמו רקמה עדינה ושברירית שנחוץ להשקיע בהקמתה ובטיפוחה. למרות המודעות לחשיבותה, המורים כה עסוקים במהלך יום לימודים שהם מתקשים להעניק תשומת לב לתלמידיהם. שלל משימות, טפסים למלא, שיחות דחופות עם המנהל ופגישת עדכון עם רכז השכבה, ישיבות שבועיות, חודשיות ושנתיות, הכנות ליום הורים ולטיול השנתי – כל אלה מקשים עליהם לפנות ביומנם ובנפשם כמה דקות יקרות לשיחה אישית. גם השיעור – התרחשות קולקטיבית, אינטנסיבית וציבורית – אינו מקום מתאים וראוי לשיחות אישיות.

אבל לא רק עומס התפקידים והצפיפות בכיתה, אלא גם המבנה הבירוקרטי של בית הספר מקים חומות גבוהות – מערכת שעות נוקשה, לוח זמנים הדוק, אווירה משימתית ולחוצה, פעמון שמצלצל מדי 45 דקות וקורא לכולם להפסיק באחת את כל מעשיהם לעבור למשימה הבאה.

משרד החינוך ומנהלי בתי הספר מודעים כמובן לפער בין הצורך לקיים קשרים חמים ופתוחים לבין הסד שמונע את קיומם, ובמשך השנים נבנו מסגרות מנהליות ופדגוגיות שנועדו למלא את החסר: שיחות היכרות בתחילת שנת לימודים, שעת מחנך שבועית, שיעורים שעוסקים בחינוך חברתי רגשי, וגם שיחות אישיות יזומות במסגרת "אופק חדש". יתרונם של האמצעים האלה בכך שהם מבטיחים שמורים אכן יפגשו עם תלמידים מחוץ למסגרת ההוראתית. חסרונם הוא בכך שהם לרוב כפויים ומקשים על קיום דיאלוג פתוח ואותנטי.

לא קל לפתח רקמה עדינה של קשרים, אבל קל ומהיר להרוס אותה.

לעתים אפילו משפט קצר ("ממך לא יצא כלום") עלול להותיר חותם לכל החיים. לפני הרבה שנים, כשלמדתי בכיתה י', הגיע לבית ספר שלנו מורה צעיר ונמרץ, מבריק וחד-לשון. הוא לא אהב את ההרגל שלי להתנדנד בכיסא במהלך השיעור. בוקר אחד הנדנודים האלה הטריפו אותו והוא גער בי "שב כמו בן אדם, אם אתה יודע מה זה!". הכיתה צחקה. אינני זוכר דבר מאותו שיעור פיזיקה שהוא לימד אותנו אבל את העלבון אני לא שוכח.

במחקר בו התבקשו תלמידים לספר על אירוע שמורה פגע בהם התברר שמדובר בהתרחשות נדירה למדי, לרוב כזו שמתרחשת באקלים הפומבי של חדר הכיתה, לרוב בתגובה למעשה מפריע של התלמיד. התברר שעצם ההפרעה, שהתלמיד כלל לא היה מודע לחומרתה והשפעתה על הנעשה בשיעור (ולכן גם לא עטה שריון ולא התכונן לתגובה החריפה), הרגיזה ופגעה במורה. וכך, בתוך ההתרחשות הציבורית הזו, כשכל צד מנסה להגן על מעמדו, המורה החליט "ללמד את התלמיד לקח" ונקט בשפה חריפה, ולעתים אישית פוגענית. עוד התברר שבמחצית מהמקרים התלמידים ציינו שיחסיהם עם המורה לפני האירוע היו טובים, אבל כולם אמרו שהתקרית הקטנה הזו הרסה את היחסים לחודשים ושנים רבות.

 

29/03/2020

0 responses on "מכשולים בכינון יחסים טובים בין מורה לתלמיד"

Leave a Message

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

© 2021 eliezeryariv.com . All rights reserved.