מעטפ"ת: מערך טיפולי תומך
מענה אפקטיבי של בית הספר למצוקות רגשיות-חברתיות של תלמידיו
ילדים הסובלים מקשיי הסתגלות שונים (בעיות משמעת, קשיים חברתיים, קשיים לימודיים), לרוב מוצאים עצמם גם מרוחקים מהדמויות החינוכיות בבית הספר. כך, הם נותרים חסרי אונים ובודדים במצוקתם. מעטפת דואגת, כי המורות תדענה להעמיק את הקשר דווקא עם תלמידים אלו. ותיתן למורות כלים מקצועיים שיאפשרו לה לסייע לתלמיד.
לשם כך פיתחנו את תוכנית מעטפ"ת שמכשירה את סגל המורים כיצד להעמיק את הקשר ולתת סיוע רגשי – חברתי לתלמידים במהלך יום הלימודים. בתוכנית – מדריך מעטפ"ת יעבוד עם קבוצות תלמידים ישירות וגם ביחד עם המורים שלהם כדי להדגים את דרכי התערבות. בהמשך הוא ידריך אותם כשהם ילמדו את המיומנויות החברתיות רגשיות לתלמידיהם. בנוסף, מדריך מעטפ"ת יכשיר את הצוות הייעוצי ללוות את המורים. התוכנית תהפוך עם השנים לדרך חיים בבית הספר. היא תגדיל משמעותית את היקף המענה הרגשי חברתי לתלמידי בית הספר תוך שיפור האקלים הלימודי והרגשי בכיתות. התוכנית מתבססת על מחקר מקיף שהניב תוצאות מרשימות.
זהו עקרון המעטפ"ת: שיתוף פעולה בין הסביבות המחנכות והעצמתן, משפר את המעטפת הטיפולית שמקבל הילד.
התוכנית מיועדת למחנכות ולצוות הייעוצי (כולל רכזת השתלבות), לתלמידים מאובחנים ותלמידים לא מאובחנים עם קשיי הסתגלות. בתאום עם מנהל/ת בית הספר, יתאפשר גם שילוב של מורות מקצועיות והורים. התוכנית תשלב לימוד עיוני יחד עם התנסות מעשית מודרכת. המחנכות יערכו, תוך ליווי, שתי התערבויות פסיכו-פדגוגיות אישיות, בהדרכת היועצת או רכזת ההשתלבות.
מסגרת העבודה של מעטפ"ת בבתי ספר
- פסיכולוג מעטפ"ת:
לכל בית ספר יוצמד 'מדריך מעטפ"ת', פסיכולוג חינוכי העובד ברישיון שיערוך את מפגשי ההקניה במליאה; הדרכה אישית למחנכים, הכשרת הצוות הייעוצי וכן עבודה פרטנית וקבוצתית עם תלמידים. בנוסף, המדריך ייתן ליווי מקוון לצוות החינוכי. - סדנאות מעטפ"ת
פרופ' אליעזר יריב וציוותו יכשירו את צוות ההוראה באמצעות סדנאות טיפוליות. הסדנאות יכללו הכשרת המורות במתן "עזרה ראשונה"- כלים מוכחים למתן מענה לבעיות רגשיות-חברתיות של תלמידיהן. את הכלים, יישמו במסגרת עבודתן השגרתית בכיתה. כל זאת, תחת הנחייתו של מדריך מעטפ"ת. הדרכות מיוחדות יועברו ליועצת הפדגוגית ולמורות השילוב כדי לשלבן במערך. - פרוטוקול מעטפ"ת
מעטפ"ת מייעלת ומבנה את הטיפול בבעיות רגשיות-חברתיות באמצעות פרוטוקול מקצועי. הפרוטוקול כולל הגדרת הבעיה ותפירת הפתרון המתאים ביותר. במקביל, השימוש בפרוטוקול יוצר שפה משותפת וחדשה בבית הספר.